Petržlenovú vňať používali v kuchyni už antické národy, pre ktoré bol zároveň symbolom radosti a slávy, preto z nej Gréci vyrábali veniec a dávali ho víťazom v športových hrách. Pre jej silnú arómu ju starí Rimania používali na odstránenie mŕtvolného zápachu pri pochovávaní. Petržlen pochádza z východnej časti Stredomoria a o jeho rozšírenie do Európy sa postaral Karol Veľký. Na Slovensku má v gastronómii petržlen a jeho vňať svoje obľúbené miesto. Najviac sa používa do polievok a samozrejme na varené alebo opekané zemiaky.
Obsah vitamínov a minerálov v petržlene
Petržlen v 100 g obsahuje 36 kalórií, 0,8 g tukov, 6 g sacharidov (z toho 0,9 g cukry), 3,3 g vlákniny a 3 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín A, B, C, K a z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, sodík, horčík, železo. Na vitamín C je mimoriadne bohatá práve vňať.
Petržlen chráni srdce, zlepšuje hustotu kostí, zlepšuje trávenie, rozpúšťa žlčníkové a obličkové kamene, zvyšuje energiu, bojuje proti infekciám a baktériám, posilňuje imunitu, udržuje zdravú pokožku a osviežuje dych.
Petržlen – 10 účinkov na zdravie
Búšenie Srdca
So svojím obsahom draslíka môže táto koreňová zelenina pomôcť znížiť krvný tlak, čo chráni pred mŕtvicou a inými chorobami srdca.
Petržlen zlepšuje hustotu kostí Petržlen poskytuje vysokú hladinu vitamínu K, nevyhnutnú na udržanie hustoty kostí a boj proti zlomeninám.
Petržlen zlepšuje trávenie
Pridanie petržlenu do vašej stravy môže pomôcť zvýšiť proces trávenia, čo umožní telu vstrebať väčšinu živín prítomných v potravinách, ktoré konzumujete. Pomáha pri poruchách tráviaceho systému, ako je podráždený žalúdok, plynatosť i zápcha.
Petržlen rozpúšťa žlčníkové a obličkové kamene
Tradiční liečitelia využívajú koreň petržlenu pri rozpúšťaní žlčníkových a obličkových kameňov. Ak máte kamene v žlčníku alebo obličkách a sú dostatočne malé na to, aby sa s nimi dalo zaobchádzať prirodzene, potom konzumujte petržlen pravidelne.
Petržlen zvyšuje energiu
Aj keď má koreň petržlenu nízky obsah uhľovodíkov a kalórií, jeho konzumácia pomáha, aby ste sa cítili plný energie, vďaka vitamínom skupiny B, ktoré obsahuje. Vitamíny skupiny B pomáhajú premieňať sacharidy v potravinách na palivo, ktoré môžu bunky vo vašom tele využiť na energiu.
Petržlen bojuje proti infekciám a baktériám
Petržlen prospieva zdraviu kože a zubov bojom proti infekciám a baktériám. Éterické oleje v petržlene sú účinné pri odstraňovaní plesní a navyše odstraňujú vady na pokožke spôsobené baktériami. Petržlenový olej, ktorý sa nachádza v listoch, koreňoch a semenách rastliny, sa považuje za antimikrobiálny; používa sa v mydlách, pracích prostriedkoch, parfumoch a iných hygienických výrobkoch pre jeho schopnosť zabíjať baktérie a pachy.
Petržlen posilňuje imunitu
Rovnako ako citrusové plody, aj petržlen je fenomenálny zdroj vitamínu C. Bohužiaľ, nie príliš veľa ľudí to vie. Ak hľadáte prevenciu na prechladnutie či chrípku, potom je pre vás dobré, aby ste petržlen zaradili do vašej stravy pravidelne.
Petržlen udržiava zdravú pokožku
Vďaka vysokej úrovni flavonoidov a antioxidantov v tejto koreňovej zelenine, pomáha zmierniť oxidačný stres a zápal na koži, redukovať vrásky a škvrny spôsobené vekom.
Petržlen je prírodný osviežovač dychu
Ďalšou výhodou petržlenu je, že je to skvelý spôsob, ako prirodzene znížiť zlý zápach z úst. Petržlen je prirodzený osviežovač dychu, pretože zabíja baktérie v ústach, ktoré spôsobujú zápach.
Nezabudnite si nabudúce pri varení zemiakov Pán Zemiak ochutiť tie vaše voňavou a zdravou petržlenovou vňaťkou.