OČistené a uvarené
Zemiaky - guľôčky

bez éčiek / bez konzervantov Dozvedieť sa viac

AMERICKÉ ZEMIAKY
Varené

bez éčiek / bez konzervantov Dozvedieť sa viac

OČistené a uvarené
Zemiaky - mesiačiky

bez éčiek / bez konzervantov Dozvedieť sa viac

LIPTOVSKÉ DROBY

Liptovské droby

Vynikajúca zemiaková pochúťka

  • Liptovské droby šialence

    0,45 kgBalenie 20 dníTrvanlivosť
    tradičná liptovská pochúťka zo slovenských zemiakov

    zloženie: zemiaky 85%, bravčové oškvarky, bravčová masť, cibuľa, korenie čierne mleté, majoránka, rasca, pšeničná múka krupica, jodidovaná soľ, cesnaková pasta /50%soľ, 50% cesnak/, Adistabil kartoffel+S/soľ, regulátor kyslosti E 330, E 331, E 300, konzervant siričitan sodný/, baranie črevo jedlé balené v ochrannej atmosfére

  • Liptovské droby

    0,45 kgBalenie 20 dníTrvanlivosť
    tradičná liptovská pochúťka zo slovenských zemiakov

    zloženie: zemiaky 85%, bravčové oškvarky, bravčová masť, cibuľa, korenie čierne mleté, majoránka, rasca, pšeničná múka krupica, jodidovaná soľ, cesnaková pasta /50%soľ, 50% cesnak/, Adistabil kartoffel+S/soľ, regulátor kyslosti E 330, E 331, E 300, konzervant siričitan sodný/, bravčové črevo jedlé balené v ochrannej atmosfére

Liptovské droby boli oddávna obľúbenou pochúťkou obyvateľov Liptova pri rôznych oslavách, na jarmokoch alebo hodoch. Všetko to začalo príchodom zemiakov na územie Slovenska. Zručnosť výrobcov liptovských drobov sa odovzdávala z generácie na generáciu. Naša spoločnosť vyrába túto lahodnú pochúťku podľa tradičnej receptúry a je naším typom pre vás na rýchly a chutný obed či večeru pre celú rodinu.

Ochranná známka od Európskej komisie

Naše Liptovské droby získali vo februári 2021 od Európskej komisie ochrannú známku  Registra chránených zemepisných označení. Sú teda celosvetovým gastronomickým unikátom.

Výroba a pôvod suroviny sú zaznamenávané vo výrobnej dokumentácii. Ako registrovaný výrobok v systéme kvality EÚ musia  Liptovské droby spĺňať prísne kritériá. Garancia pôvodu výrobku z chráneného územia je daná zemepisnou príslušnosťou miesta výroby Liptovských drobov. Kontrolu dodržiavania špecifikácie a kvality výrobku zabezpečuje pravidelným senzorickým hodnotením miestne občianske združenie  Liptovské droby podľa vlastného systému kontroly.

Prvý dochovaný recept na Liptovské droby je z roku 1944

Zemiaky sa začali pestovať v Liptove v polovici 18. storočia. Postupne sa stali jednou z hlavných zložiek výživy obyvateľstva a vyslúžili si označenie „druhý chlieb“. Vymedzená zemepisná oblasť – Liptov bol vždy významnou zemiakarskou oblasťou Slovenska a súčasne bol sebestačný aj v chove hospodárskych zvierat, najmä ošípaných a oviec.

Optimálne využitie vedľajších jatočných produktov bolo veľmi dôležité z ekonomického hľadiska pre obyvateľov Liptova. Okrem zemiakovej kaše, halušiek a koláčov zo zemiakového cesta sa stali obľúbenou pochúťkou LIPTOVSKÉ DROBY. Pripravovali sa zo škrabaných surových zemiakov, ktorých pestovanie sa v Liptove úspešne darilo vďaka zloženiu pôdy, klimatickým podmienkam a jednoduchým podmienkam pri ich pestovaní.

Jeden z prvých dochovaných receptov na Liptovské droby sa uvádza v knihe „Slovenská ľudová kuchárka pre každý stôl“ z roku 1944.

Najdôležitejšie sú zemiaky

Zemiaky, cibuľa, soľ, majorán, škvarky, masť… To sú najdôležitejšie ingrediencie na prípravu „zemiakovej klobásy“, teda Liptovských drobov. Ak nie je zmes dobre omastená, nie sú droby také dobré. No najdôležitejšie sú zemiaky. Nesmú byť príliš vodnaté. Ak sú príliš mladé alebo príliš staré, majú veľa vody a to už nie ono. Tie najchutnejšie LIPTOVSKÉ DROBY vyrába Liptovská potravinárska spoločnosť :).

Liptovské droby

Výrobok má okrúhly prierez a tvar zakriveného valca. Priemer výrobku je 30 – 50 mm, dĺžka 100 – 250 mm a hmotnosť 100 – 300 g. Liptovské droby sa po naplnení na požadovanú dĺžku zopínajú drevenou špajdľou. Náplň je pripravená z nastrúhaných zemiakov, mletých škvariek, cibule a je dochutená koreninami.

Podiel zemiakov v Liptovských droboch na 1 kg je 75 – 85 % hmotnosti, škvariek 8 – 10 % hmotnosti, bravčovej masti 5 % a soli najviac do 1,7 %. Konzistencia výrobku je mäkká, povrch hladký, mierne vlhký a čistý. Vôňa a chuť je zemiakovo-korenistá. Liptovské droby sa predávajú uvarené a pred konzumáciou ich stačí len tepelne upraviť pečením v rúre či na grile.

Liptovské droby
s láskou vyrobené, tradíciou vytvorené

Obľuba tejto pochúťky pretrváva dodnes. Mesto Liptovský Mikuláš organizuje v regióne Liptov už niekoľko rokov zemiakový festival Švábkafest, ktorého cieľom je pripomínať si zemiakarske tradície, a to nielen zemiaky ako poľnohospodársku plodinu, ale aj všetky výrobky, ktoré sa z nich dajú pripraviť, teda aj Liptovské droby. Na Švábkafeste sa zúčastňujú domáci aj zahraniční návštevníci, ktorí vyhľadávajú festival práve kvôli tradičným regionálnym výrobkom vysokej kvality. Ich vlajkovou loďou sú bezpochyby práve Liptovské droby.

Instagram

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa PanZemiak (@sompanzemiak)

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa PanZemiak (@sompanzemiak)

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa PanZemiak (@sompanzemiak)

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa PanZemiak (@sompanzemiak)

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa PanZemiak (@sompanzemiak)

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa PanZemiak (@sompanzemiak)

facebook instagram

Obchodné oddelenie

Chceš s nami spolupracovať? Neváhaj nás osloviť.

+421 904 707 477 obchod@panzemiak.sk